Ropa se drží blízko dvouletého maxima, Brent je za téměř 89 USD

11.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes setrvávaly blízko nejvyšších hodnot za poslední dva roky a zatím nereagovaly na změny kurzů na devizových trzích. Cenu podporuje částečně pokles zásob ropy a některých klíčových produktů v amerických skladech, z části pak vysoká poptávka v Číně.

Kolem 16:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 88,90 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena mírně nižší. Za barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se platilo zhruba 87,60 USD, což bylo naopak nepatrně více než ve středu.

Cena WTI se během dne vyšplhala až na 88,63 USD a byla nejvýše od října 2008. Později zisky smazala a pohybovala se v záporných hodnotách, poté se ale k růstu opět vrátila. Spojené státy a Čína jsou největšími spotřebiteli ropy na světě, což vývoj cen ovlivnilo nejvíce.

"Ve Spojených státech klesaly zásoby, naopak v zemích jako je Čína je poptávka zřejmě mnohem vyšší," sdělil makléř společnosti Bache Commodities Christopher Bellew. "Neřekl bych, že je to takové šílenství jako v roce 2008, které by živilo samo sebe, ale asi budeme v pásmu 80 až 95 dolarů," dodal.

Čína oznámila, že její průmyslová výroba v říjnu meziročně vzrostla o 13,1 procenta. Rychlý růst výroby i celé čínské ekonomiky způsobil, že se průměrná spotřeba ropy v Číně vyšplhala na rekordních 8,92 milionu barelů denně. To je nárůst o 12 procent.

Statistický odbor amerického ministerstva energetiky sdělil, že zásoby ropy v USA minulý týden nečekaně klesly. Odhady překonal také pokles některých produktů, včetně nafty. Organizace zemí vyvážejících ropu navíc zvýšil odhad poptávky po ropě na příští rok, což byl další faktor k růstu cen ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 88,90 88,96 New York - Nymex WTI prosinec 87,57 87,51

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK