ČEZ a Erste táhly pražskou burzu do ztrát, PX klesl o 1,45 pct

11.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes převážně klesaly, její hlavní index PX oslabil o 1,45 procenta na 1140,6 bodu. Burzu nejvíc zatěžovaly výrazné ztráty emisí ČEZ a Erste Bank. Z nejvíce obchodovaných titulů pražského trhu si dnes polepšila jen Telefónica O2, vyplývá z informací burzy. Akcie podle údajů serveru Patria Online oslabily v celé Evropě.

Burzu dnes táhla dolů hlavně emise Erste Bank, která se propadla o 3,84 procenta na 764 Kč, a také akcie energetické společnosti ČEZ. Ty zlevnily o 1,75 procenta na 760 Kč. ČEZ tak odevzdal zisky, které nabral po zveřejnění čtvrtletních výsledků.

Společnost Capital Partners v analýze zaslané ČTK upozornila na informaci rakouského regulátora trhu, podle které šéf Erste Group Andreas Treichl počátkem listopadu odprodal 25.000 akcií společnosti za průměrnou cenu 33,55 eura (zhruba 826,50 Kč), a získal tak téměř 839.000 eur (více než 20 milionů korun). Prodal je necelý týden po ohlášení výsledků za třetí čtvrtletí. "Podařilo se mu je vlastně prodat na půlročním maximu," uvedla Capital Partners a připomněla, že vyšší cenu zaznamenal titul už jen následující den.

Josef Dudek z Fio banky poukázal na to, že na evropských trzích byly dnes "jednoznačně nejhorší finance poté, co dále síli úvěrová krize". Komerční banka je však podle něj k tomuto vývoji "více imunní" a odepsala si 0,47 procenta na rovných 4200 Kč.

V systému předních akcií SPAD nejvíce oslabily akcie mediální společnosti CME, které v závěru klesly o 4,52 procenta na 395,30 Kč. Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky upozornil na informace agentury Reuters, podle kterých budou akcie CME na konci měsíce vyřazeny z indexu MSCI Czech Republic. To by podle něj mohlo znamenat menší zájem ze strany fondů, které tento index využívají.

K poklesu titulu CME zřejmě mírně přispěla také zpráva, že šéf firmy Adrian Sarbu prodal téměř 30.000 akcií společnosti. "Prodej akcií managementem je vždy pro akcionáře spíše špatná zpráva, ovšem Sarbu nadále drží okolo 2,9 milionu akcií CME, a je tak stále pátým největším akcionářem firmy," uvedl Němý.

Proti klesajícímu směru většiny akcií naopak působily cenné papíry Telefóniky O2, které rostly o 1,56 procenta na 391 Kč. Podle Němého tak reagovaly na překvapivě dobré výsledky. Tato tuzemská telekomunikační firma ve středu oznámila, že zvýšila čistý zisk za tři čtvrtletí o 16,5 procenta na 10,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK