ČSÚ zveřejní odhad vývoje ekonomiky, čeká se růst o 2,5 procenta

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní předběžný odhad hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí letošního roku. Analytici odhadují, že tuzemská ekonomika stoupla meziročně o 2,5 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím HDP stoupl podle odhadů o 0,6 procenta.

"Indikaci příznivého vývoje české ekonomiky ve 3. čtvrtletí poskytují data a odhady ze zahraničí a informace o vývoji domácího průmyslu. Naopak výdaje domácností a šetření veřejného sektoru ekonomice příliš nepomáhají," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Za celý rok odhaduje růst na 2,1 procenta.

"Bereme v úvahu, že jde jen o první odhad bez jakýchkoliv dalších podrobností o jeho struktuře. Přesnější data o vývoji HDP ve třetím čtvrtletí budou k dispozici až v prosinci," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek, který odhaduje meziroční růst na 2,2 procenta.

Ve druhém čtvrtletí ekonomika stoupla o 2,4 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 4,1 procenta.

Dnes zveřejní odhad vývoje HDP za 3. čtvrtletí řada zemí, včetně Slovenska, Německa a celé Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK