Senát dnes projedná vládní úsporné návrhy

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Senátoři dnes rozhodnou, zda schválí a odešlou prezidentovi republiky k podpisu čtveřici úsporných zákonů, které jim předložila vláda. Jde o změny v daních z příjmů, omezení podpory stavebního spoření, snížení příspěvku politickým stranám a omezení sociálních výdajů. Vláda potřebuje tyto zákony prosadit, aby mohla v příštím roce udržet plánovaný schodek státního rozpočtu 135 miliard korun.

Novela daní z příjmů mimo jiné snižuje daňovou slevu na poplatníka o 100 korun měsíčně. Tyto peníze chce vláda použít na nápravu povodňových škody. Sociální demokraté ale považují za nespravedlivé, že stejnou stokorunu bude platit lidé s rozdílnými příjmy. Novela také zdaňuje plat prezidenta republiky a náhrady zákonodárců.

Novela zákona o stavebním spoření přichází s tím, že státní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se zdaní sazbou 50 procent. V dalších letech má příspěvek státu klesnout ze současných 15 procent na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 korun ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK