Akcie v USA ve čtvrtek klesly po nepříznivém výhledu Ciska

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. listopadu (ČTK) - Akcie v USA za čtvrtek klesly po nepříznivém výhledu společnosti Cisco. Trh pak ale ztráty zmírnil a naznačil tak, že rostoucí trend přetrvává.

Klíčový index Dow Jones oslabil o 73,94 bodu na 11.283,10 bodu, tedy o 0,65 procenta. Index Nasdaq Composite se snížil o 0,9 procenta na 2555,52 bodu, když o 23,26 bodu přišel.

Emise společnosti Cisco zažila nejhorší den za 16 let. Světově největší výrobce zařízení pro počítačové sítě varoval před poklesem výdajů vlád i místní samosprávy v USA, Japonsku i Evropě. Po zveřejnění jeho zprávy šly hlavní akciové indexy dolů a Nasdaq oslabil o více než dvě procenta. Pak se jejich hodnoty ale vracely zpět, protože investoři usoudili, že se potíže Ciska týkají jen podniku, a ne odvětví.

Výrobce internetových zařízení po výsledkové zprávě ztratil 16,2 procenta a jeho akcie uzavřely burzovní obchodování na 20,52 dolaru. V minulosti utrpěly hlavní akciové indexy hlubší ztráty, měla-li Cisco špatný výsledek. Nyní ale krátkodobé technické indikátory na trhu naznačují, že je akciový trh ještě v rostoucí fázi.

Na devizovém trhu šel nahoru americký dolar, i když je pokles eura podle technických analytiků zřejmě jen dočasný. Trh se dívá s obavami na nejisté schopnosti Irska splácet dluhy a desetiletým irským obligacím vzrostl výnos na nebývalou úroveň.

Kurz eura oslabil až na 1,3637 USD, nejníže za pět týdnů. V závěru dne ztrátu zmírnil na 0,9 procenta při kurzu 1,3655 USD. Dolar vůči japonskému jenu vzrostl o 0,3 procenta na 82,51 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK