Japonské akcie spadly z maxima za 4,5 měsíce a klesly o 1,4 pct

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. listopadu (ČTK) - Japonský akciový trh v závěru týdne přikročil k vybírání zisků z maxim za čtyři a půl měsíce a jeho hlavní index ztratil 1,4 procenta. Ke ztrátám přispěl propad čínských akcií na šanghajské burze i pokles cen komodit. Dolar dnes pokračoval ve výrazném růstu a euro vůči němu kleslo pod hranici 1,36 USD.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 oslabil o 136,65 bodu na 9724,81 bodu a zaznamenal nejhlubší denní ztrátu od 29. října. Ve čtvrtek se index dostal nejvýše od 24. června, kdy byl naposledy nad hranicí 10.000 bodů. Za celý týden i přes dnešní propad získal zhruba jedno procento.

Růstová série předešlých dní vedla dnes investory k prodejům zhodnocených akcií. K opatrnosti investorů přispěly obavy z dalšího přitvrzování úvěrové politiky v Číně, kde dnes index šanghajské burzy kvůli tomu klesl o zhruba tři procenta. Investoři také vybírali zisky z růstu dalších rizikových aktiv jako komodit. Sledovali i summit G20, kde se však nic zásadního nečeká a dohoda na plánu řešení globálních nerovnováh bude zřejmě odložena na příští rok.

Dolar dnes díky slabosti eura dál rostl a evropská měna vůči němu poprvé od konce září klesla pod 1,36 USD, Euro srážejí dolů obnovené obavy investorů z insolventnosti okrajových zemí eurozóny a tentokrát se pozornost soustředí na Irsko, které se těžce zadlužilo kvůli nákladné sanaci svých bank.

Euro ke konci tokijského obchodování kleslo těsně pod 1,3600 USD ze čtvrtečního závěru 1,3657 USD a tento týden ztratilo asi 2,6 procenta. Investoři v obavách z irské platební neschopnosti ruší "dlouhé pozice", v nichž po rozhodnutí americké centrální banky o uvolnění měnové politiky spekulovali na jeho další růst. Dolar ke koši šesti měn již z ročního minima z minulého týdne oživil o 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK