Růst slovenské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil na 3,7 pct

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 12. listopadu (ČTK) - Meziroční růst slovenské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil na 3,7 procenta z upravených 4,2 procenta za druhé čtvrtletí. Uvedl to dnes statistický úřad Slovenska ve svém rychlém odhadu. Údaj je slabší než odhady analytiků, kteří očekávali nárůst HDP zhruba o čtyři procenta.

Ekonomové odhadli, že tahounem výkonu hospodářství zůstala ve třetím čtvrtletí především zahraniční poptávka, která se projevila v růstu objednávek. Negativní dopady hospodářské krize naopak brzdily domácí spotřebu, kterou sužuje i vysoká nezaměstnanost. Krize loni stáhla ekonomiku do červených čísel, k růstu se Slovensko vrátilo začátkem tohoto roku.

Údaje statistiků zatím neukazují strukturu hrubého domácího produktu. Podrobnější a přesnější čísla za třetí čtvrtletí budou k dispozici začátkem prosince.

Statistici upravili údaje o meziročním růstu ekonomiky v prvních dvou čtvrtletích a hospodářství podle nich rostlo mírnějším tempem. HDP ve druhém čtvrtletí vzrostl podle původních dat o 4,7 procenta. V prvním čtvrtletí stoupl o 4,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK