Slovenská inflace v říjnu klesla na procento z 1,1 pct za září

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 12. listopadu (ČTK) - Meziroční růst slovenských cen zboží a služeb se v říjnu nepatrně zpomalil na jedno procento ze zářijových 1,1 procenta. Meziměsíčně se za říjen ceny nezměnily, a to druhý měsíc za sebou, uvedl dnes statistický úřad Slovenska.

Nejvíc v říjnu zdražil na Slovensku meziročně alkohol a tabák, a to o 4,9 procenta. Ceny vzdělávání se zvýšily o 4,5 procenta a ceny potravin a nealkoholických nápojů stouply o 4,2 procenta.

Naopak nejvíce klesly meziročně ceny v kategorii nábytek, vybavení domácností a běžná údržba domu; snížily se o tři procenta. Ceny bydlení, za vodu, elektřinu, plyn a další paliva pak klesly o procento.

Proti předchozímu měsíci podražily v říjnu nejvýrazněji oděvy a obuv, jejichž ceny stouply o procento. V kategorii ostatní zboží a služby ceny stouply o 0,4 procenta. Zlevnily naopak potraviny a nealkoholické nápoje, a to o 0,3 procenta. Stejnou měrou klesly i ceny v kategorii nábytek, vybavení domácnosti a běžná údržba domu. Na zářijové úrovni se udržely ceny alkoholu a tabáku.

Podle jádrové inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, se v říjnu ceny na Slovensku meziročně zvýšily o 1,4 procenta. Meziměsíčně se tyto ceny v říjnu nezměnily, stejně jako v září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK