Země G20 chtějí řešit globální nerovnováhy, konkrétní dohoda není

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 12. listopadu (ČTK) - Nejvyšší představitelé zemí G20 se dnes na schůzce v Soulu přenesli přes vzájemnou kritiku ekonomické politiky a vyjádřili vůli řešit globální napětí a rizika, která vyvolávají obavy z "měnové války" a obchodního protekcionismu. Prezidenti a premiéři vyspělých zemí a mladých tržních ekonomik připravili cestu k řešení nerovnováh ve světovém obchodu a zadali ministrům financí úkol stanovit "indikativní vodítka" pro podrobné měření nerovnováh.

Lídři se shodli, že současné spory o kurzovou, fiskální a měnovou politiku jednotlivých zemí nechají vychladnout a o podrobnostech opatření, která by omezovala nerovnováhy, budou diskutovat v první polovině příštího roku. Summit celkově splnil předpovědi, že vzhledem ke sporům mezi USA a Čínou a ke všeobecné kritice rozhodnutí americké centrální banky napumpovat do ekonomiky stovky miliard dolarů se v Soulu ničeho významnějšího nedosáhne.

V závěrečném komuniké nejvýznamnější země podle očekávání slíbily, že budou směřovat k tržně určovaným směnným kurzům a budou se vyhýbat devalvacím motivovaným získáním konkurenční výhody v obchodě. Shodly se rovněž, že se objevila dočasná příležitost uzavřít stále nedosažitelnou dohodu o liberalizaci obchodu v rámci takzvaného katarského kola jednání, které začalo už v roce 2001.

"Rizika přetrvávají," konstatuje komuniké. "Někteří z nás zažívají silný růst, jiní se však potýkají s vysokou nezaměstnaností a slábnoucím oživením. Nerovnoměrný růst a rostoucí nerovnováhy vedou k pokušení odchýlit se od globálních řešení k nekoordinovaným zákrokům," uvádí se dále.

Schůzka v Soulu byla již pátým summitem G20 od finanční krize roku 2008. Tehdy mezi skupinou převládala shoda na nutnosti zásahů, protože panovaly velké strachy z dopadů krize. Rozdílný vývoj a hluboce protichůdné názory na ekonomickou politiku však znamenaly, že lídři tentokrát nebyli schopni dohodnout o moc více, než na čem se minulý měsíc dohodli ministři financí. "Nebyla to žádná hostina bratrské lásky," řekl jeden z účastníků zákulisních jednání.

G20 se před rokem shodla na nutnosti zmírnit a potlačit nerovnováhy mezi zeměmi s vysokými obchodními přebytky jako Čínou, Japonskem a Německem, a zeměmi s velkými deficity jako USA, protože nerovnováhy mohou vést k destabilizaci globální ekonomiky. Spojené státy nyní navrhovaly stanovit konkrétní limity pro schodky a přebytky, to se však s velkou vstřícností nesetkalo. Převládl však názor, že je nutné najít celou řadu různých ukazatelů nerovnováh a přihlížet k charakteru každé jednotlivé země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK