Analytici: Vyšší růst HDP podporuje úvahy o dřívějším růstu sazeb

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Oživení české ekonomiky je silnější, než se očekávalo, což podporuje úvahy o dřívějším nárůstu úrokových sazeb. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK s tím, že jedním z faktorů nečekaného růstu mohly být investice do solární energie. Růst HDP by letos podle nich mohl dosáhnout dvou procent. Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o tři procenta.

"První odhad HDP za třetí čtvrtletí napovídá, že ekonomice se dařilo lépe, než se čekalo," reagoval analytik ČSOB Petr Dufek. Nejsou sice známy podrobnosti, nicméně dá se podle něj odhadovat, že ekonomice pomáhá především export průmyslových firem. Příliš se prý asi nedá spoléhat na domácí poptávku, která doposud zaostávala. Za celý letošní rok HDP překoná hranici dvou procent, což se ještě před rokem zdálo skoro nepředstavitelné, dodal.

"Jde o pozitivní překvapení, které by mohlo vyvolat úvahy o potřebě dřívějšího utáhnutí měnové politiky," doplnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Nicméně zpomalování růstu HDP v evropských zemích včetně Německa podle něj signalizuje, že v dalších čtvrtletích česká ekonomika pravděpodobně rovněž výrazněji zpomalí.

Zlepšující se kondici českého hospodářství pomáhá zejména poptávka z ožívající německé ekonomiky, upozornil řídící partner PricewaterhouseCoopers ČR Jiří Moser. Dobrou zprávou je podle něj optimismus velké části firem ohledně růstu jejich tržeb v následujících letech i situace na trhu práce, kde možná ještě dojde k mírnému nárůstu nezaměstnanosti. Obavy z dvojciferných hodnot, které panovaly ještě v prvním pololetí, jsou snad již definitivně zažehnány, podotkl.

Struktura růstu zůstává podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory hádankou. "Průmysl ve třetím čtvrtletí rostl o více než deset procent. Nicméně ve druhém čtvrtletí rostl v průměru ještě rychleji. Maloobchod rostl ve druhém čtvrtletí také téměř stejně rychle jako ve třetím kvartálu. Nabízí se tedy vysvětlení v tom, že k růstu přispěly investice. Mohly by to být třeba investice do solární energie, které v poslední době nafukují dovozy do ekonomiky. Možná, že největší překvapení přinesou ale zásoby," odhadl.

Doplňování zásob je typické pro tuto fázi hospodářského cyklu a tentokrát mělo patrně hlavní podíl na akceleraci ekonomiky, souhlasil analytik Patria Finance David Marek. Data o průmyslové výrobě a vývozu zase podle něj ukazují na důležitý vliv rostoucí poptávky v zahraničí. Zato domácí poptávka zůstává nadále v útlumu. Domácnosti své útraty příliš nezvyšují, vláda se snaží omezit rozpočtový schodek a šetří, poznamenal.

Česká ekonomika těží ze své vazby na Německo, jehož ekonomika letos září a pomáhá řadě sousedů. Ve třetím čtvrtletí zaznamenalo Německo meziroční růst HDP o 3,9 procenta. V regionální srovnání si Česko nevede špatně, není podle Marka ale ani žádným šampionem. Slovenská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí o 3,7 procenta. V Polsku se očekává, že růst HDP bude vyšší než 3,5 procenta. Naopak opozdilcem regionu zůstává Maďarsko s růstem 1,6 procenta, uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK