Průmyslová produkce v září v EU i v eurozóně poklesla

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. listopadu (zpravodaj ČTK) - Průmyslová produkce v září v eurozóně i v celé Evropské unii klesla. Ve státech platících eurem průmysl meziměsíčně propadl o 0,9 procenta a celé "sedmadvacítce" o 0,5 procenta. Novináře o tom dnes informoval Evropský statistický úřad (Eurostat).

V srpnu v eurozóně průmyslová produkce vzrostla po revizi o 1,1 procenta proti původně odhadovanému jednoprocentnímu nárůstu. V EU růst po revizi činil 0,9 procenta proti předchozímu odhadu o 0,8 procenta.

Meziročně se letos v září v eurozóně průmyslová výroba zvýšila o 5,2 procenta a v EU o 5,8 procenta.

Největší meziměsíční nárůst hlásí Irsko (+ 7,9 procenta), největší propad naopak Malta (- 5,6 procenta). V ČR růst dosáhl 1,1 procenta.

Meziročně jen ve třech zemích statistici zaregistrovali pokles. Nejvíce to bylo o 7,6 procenta v Řecku. Největší meziroční růst připadl Estonsku (+ 31,1 procenta). České republice díky nárůstu o 12,2 procenta patří třetí místo v EU.

Meziměsíčně v září například poklesla produkce netrvanlivého zboží o 0,6 procenta v eurozóně a o 0,3 procenta v celé EU. U energií to byl pokles o 0,9 procenta v eurozóně a o 0,7 procenta v EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK