Růst ekonomiky Francie se ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,4 pct

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 12. listopadu (ČTK) - Růst ekonomiky Francie se ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,4 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy hrubý domácí produkt Francie vzrostl o 0,7 procenta. Uvedl to dnes centrální statistický úřad Francie jako rychlý odhad.

Ministryně hospodářství Christine Lagardeová po zveřejnění čísel uvedla, že francouzské hospodářství má před sebou na poslední čtvrtletí roku dobrý výhled. Údaj za třetí čtvrtletí podle ní potvrdil, že Francie překonala poslední krizi. Podotkla také, že vyšší výdaje za bydlení odrážejí stabilizaci na trhu práce.

Výsledek byl mírně horší, než odhadovali analytici. Podle ankety Reuters tipovali, že se hrubý domácí produkt Francie za třetí čtvrtletí zvýšil o polovinu procenta. Podrobný rozpis HDP za třetí čtvrtletí nebyl k dispozici kvůli technickým potížím na statistickém úřadu.

Po silném růstu za druhé čtvrtletí se obecně očekávalo, že ekonomický výkon druhé největší ekonomiky eurozóny o něco zpomalí růst. Francouzská centrální banka v úterý předpověděla, že mírné tempo přetrvá a že růst v posledních třech měsících roku dosáhne 0,5 procenta, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK