Koruna dopoledne stagnovala k euru, vůči dolaru mírně oslabila

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnovala vůči euru, před 11:00 se obchodovala na čtvrtečních 24,63 Kč/EUR. Proti dolaru koruna ztratila pět haléřů na 18,07 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Koruně podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka nepomáhá ani vyšší růst hrubého domácího produktu. Český statistický úřad dnes zveřejnil, že česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o tři procenta, přičemž analytici odhadovali nižší růst.

Podle Vlka ovlivňují kurz koruny vnější vlivy. "Napětí na trzích dluhopisů problémových členů eurozóny trvá a celkově zvyšuje nervozitu, tedy averzi k riziku. Další zátěží jsou spekulace o zpřísňování měnové politiky v Číně," uvedl Vlk. Česká měna má proto prý tendenci spíše oslabovat z předchozích úrovní.

"Dnešní data ukazují, že je na tom ekonomika mnohem lépe, než se čekalo, je to pro korunu pozitivní stimul," naznačil Vladimír Pikora z Next Finance. Doplnil ale, že ve světě nyní panuje špatná nálada a že nikdy nebyl takový strach z bankrotu Irska jako dnes. Navíc se prý už zase mluví o dluhu Dubaje. "Vliv HDP bude dnes proto stejně nakonec zastíněn obavami o vývoj v zahraničí. Koruna z HDP mnoho nevytěží a skončí den opět stagnací," odhadl Pikora.

"Za situace rostoucí nervozity, kterou navíc hodně živí evropská témata, je dolar proti euru na koni a posiluje na 1,3640 USD/EUR," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK