Slovensko si od EIB na projekty podpořené EU půjčí 1,3 mld. eur

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 12. listopadu (ČTK) - Slovensko si půjčí od Evropské investiční banky (EIB) 1,3 miliardy eur (asi 32 miliard Kč) na spolufinancování projektů podpořených z fondů Evropské unie. Přijetí úvěru s předpokládanou dobou splatnosti od čtyř do 30 let schválil na dnešním zasedání kabinet premiérky Ivety Radičové.

Peníze bude Slovensko čerpat maximálně v osmi tranších a jejich konečným adresátem budou převážně obce a vyšší územní celky, vyplývá ze schváleného materiálu. Prostředky od EIB budou určeny například ke spolufinancování projektů v dopravě, životním prostředí, informačních technologiích či projektů z regionálního operačního programu.

Peníze, které Slovensko nepřidělí konečným příjemcům do konce roku 2015, bude muset k tomuto datu EIB vrátit. Slovensko plánuje v letech 2007 až 2013 vyčerpat z fondů EU více než 11,3 miliardy eur. Kromě úvěru bude projekty spolufinancovat sumou 777 milionů eur ze státního rozpočtu a 408 milionů eur na ně zaplatí ze svých rozpočtů samosprávy a firmy.

Od EIB, která je finanční institucí EU, už Slovensko čerpalo několik půjček v celkové výši 2,7 miliardy eur. Peníze banky například pomohly financovat stavbu mostu Apollo v Bratislavě nebo výstavbu některých částí dálnic a rychlostních silnic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK