ČD chtějí sedm pantografů pro Ústecký kraj

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 12. listopadu (ČTK) - České dráhy (ČD) chtějí obměnit zastaralé soupravy, které vypravují na osobní vlaky v Podkrušnohorské pánvi. Pro páteřní linku Ústeckého kraje z Děčína do Chomutova chtějí nakoupit sedm nízkopodlažních elektrických jednotek a na jejich nákup vypíšou v nejbližších dnech výběrové řízení. ČTK to dnes řekl náměstek ředitele ČD Antonín Blažek. Podle informací ČTK by se kvůli nim měly elektrifikovat krátké tratě Kadaň-Kadaň město a Louka u Litvínova - Litvínov. Kromě toho chtějí ČD koupit i osm menších motorových jednotek.

ČD zatím vypravují na linku z Děčína do Chomutova soupravy sestávající z elektrické lokomotivy a tří až čtyř osobních vozů, vyrobených v rozmezí let 1970 až 1986. Sama lokomotiva přitom váží zhruba stejně jako vozy, což výrazně zvyšuje spotřebu elektřiny a zhoršuje jízdní vlastnosti souprav. Už od roku 2012 by to mohly změnit třívozové elektrické jednotky. "Budou to nízkopodlažní jednotky pro 160 cestujících s jedním napájecím systémem," řekl Blažek. "V současné době běží lhůta pro zpracování nabídek," dodala mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Ústecký kraj, který osobní dopravu objednává, s nimi chce jezdit až do centra Kadaně a do Litvínova, kam zatím troleje nevedou. "Elektrifikace obou tratí patří mezi naše priority. Rádi bychom, aby se to podařilo co nejdříve," řekl ČTK vedoucí oddělení dopravní obslužnosti Ústeckého kraje Jakub Jeřábek.

Dosavadní linka z Děčína do Chomutova by se měla prodloužit až do centra Kadaně a kromě toho by ji měl v nejexponovanějším úseku doplnit i spoj Ústí nad Labem - Teplice - Litvínov. Úprava obou tratí ovšem závisí na Správě železniční dopravní cesty. Její stanovisko ČTK zjišťuje.

Kapacita 160 míst odpovídá jednopatrové a třívozové jednotce, jakou nabízí hned několik zahraničních výrobců a o jejichž výrobě uvažuje i plzeňská Škoda. Cena takové jednotky se podle informací ČTK pohybuje kolem 100 milionů korun.

Kromě toho plánují ČD nakoupit pro Ústecký kraj osm nízkopodlažních motorových jednotek s kapacitou 120 cestujících, což odpovídá dvouvozové soupravě. Jejich ceny se na trhu pohybují kolem 60 až 80 milionů korun. To odpovídá i vyjádření ČD. "České dráhy pořídí pro Ústecký kraj do tří až čtyř let nové soupravy v hodnotě více než jedna miliarda korun," uvedla Pistoriusová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK