Euro posílilo díky snaze evropských politiků uklidnit investory

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. listopadu (ČTK) - Euro dnes posílilo vůči americkému dolaru poté, co představitelé předních evropských zemí uklidňovali investory vystrašené vyhlídkami na ztráty, které by mohli utrpět ze svých investic do irských dluhopisů.

Kolem 15:00 SEČ jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,6 procenta na 1,3731 USD. Vůči japonskému jenu zůstal její kurz bez výraznějších změn na 112,74 JPY, napsala agentura Reuters.

Představitelé Německa, Francie, Británie, Itálie a Španělska v prohlášení zveřejněném na summitu skupiny G20 v Soulu uvedli, že investoři nebudou nuceni k odpisům hodnoty dluhopisů v případě, že eurozóna přikročí k finanční záchraně některé další členské země. V posledních dnech se objevily obavy z toho, že Irsko požádá o stejnou pomoc, jakou letos na jaře přijalo Řecko.

Irský ministr financí Brian Lenihan prohlášení představitelů zemí EU přivítal jako "vyjádření plné důvěry" v rozpočtovou strategii irské vlády. Ministerstvo financí později označilo za nepravdivé zprávy, podle nichž už EU s Dublinem pracuje na přípravě záchranného plánu a pomoci ze stabilizačního fondu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK