Ropa kvůli potížím v Evropě zlevňuje, Brent je zpět pod 88 dolary

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. listopadu (ČTK) - Ceny ropy během dnešního obchodování na světových trzích klesaly a trh reagoval především na problémy s dluhy, které opět sužují část eurozóny. Vliv měly také spekulace, že se Čína chystá k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, aby potlačila inflaci. Ta se v říjnu dostala nad hranici čtyř procent.

Kolem 16:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 87,60 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o 1,5 procenta. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zlevnil v podobném rozsahu a dostal se na zhruba 86,40 USD.

Navzdory poklesu ale cena ropy zůstává v blízkosti maxima za poslední dva roky, kam se vyšplhala v minulých dnech. Cenu ropy tlačí vzhůru jednak nečekaný pokles zásob v amerických skladech, jednak pokračující vysoká poptávka v Číně.

"Ten cenový propad se dá vysvětlit obecným poklesem cen komodit, který spustil silnější dolar a spekulace o bezprostředním zvýšení úrokových sazeb v Číně," poznamenal analytik finančního ústavu Commerzbank Carsten Fritsch, jehož citovala agentura Reuters. "V důsledku toho se dočkáme také vybírání zisků od krátkodobě orientovaných investorů," dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 87,57 88,81 New York - Nymex WTI prosinec 86,38 87,81

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK