Čistý zisk ČP do září klesl o 1,2 miliardy na 3,64 miliardy Kč

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Čistý zisk České pojišťovny letos za tři čtvrtletí podle mezinárodních účetních standardů meziročně klesl o 1,2 miliardy Kč na 3,64 miliardy Kč. Na pojistném ČP vybrala podle metodiky České asociace pojišťoven 27,3 miliardy Kč, proti 29,3 miliardy ve stejném období loni. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČP Tomáš Zavoral. Celkem pojišťovny v ČR vybraly do konce září na pojistném 111,5 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 7,3 procenta.

Meziroční pokles předepsaného pojistného byl ovlivněn opuštěním trhu pojištění finančních rizik spojených se spotřebitelskými úvěry a pokračujícím poklesem trhu automobilů, uvedl výkonný ředitel ČP Pavel Řehák. Podle něj hospodářský výsledek negativně ovlivnily letošní velké živelní pohromy. Pozitivně se naopak ve výsledku hospodaření nadále projevuje vliv snižování nákladů firmy a výnosy z investic plynoucí z oživení finančních trhů, dodal.

Předepsané pojistné neživotního pojištění kleslo za tři čtvrtletí na 17,6 miliardy korun, zatímco před rokem to bylo 19 miliard. Největší meziroční nárůsty zaznamenalo především pojištění velkých rizik (sedm procent) a pojištění plodin (šest procent). Pokračuje trend vysokého zájmu o pojištění domácích zvířat s 34procentním nárůstem proti loňskému roku.

Předepsané pojistné v životním pojištění se od ledna do konce září snížilo na 9,7 miliardy korun, ve stejném období loni činilo 10,3 miliardy korun.

Vlastní kapitál ČP ke konci letošního září činil 17,1 miliardy korun a bilanční suma 120,3 miliardy korun. Hrubá výše technických rezerv představovala 90,5 miliardy korun.

ČP je součástí Generali PPF Holdingu B.V., který působí ve 14 zemích střední a východní Evropy. Generali PPF Holding spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva za více než 14 miliard eur (zhruba 345 miliard Kč) a poskytuje v regionu služby deseti milionům klientů. Holding má sídlo v Nizozemsku a jeho hlavní organizační pobočka sídlí v Praze. Je společným podnikem Assicurazioni Generali s podílem 51 procent a PPF Group, která v holdingu vlastní 49procentní podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK