Výrobce letecké techniky EADS se ve 3. čtvrtletí vrátil k zisku

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 12. listopadu (ČTK) - Evropský dodavatel letecké techniky EADS hospodařil ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 13 milionů eur (asi 320 milionů Kč) po ztrátě 87 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma, jejíž součástí je výrobce letadel Airbus. Upozornila však na možné negativní dopady nedávné exploze motoru v jednom z letounů Airbus A380.

Tržby společnosti EADS meziročně stouply o 18 procent na 11,25 miliardy eur. Provozní zisk se zvýšil o 88 procent na 378 milionů eur. V celém letošním roce hodlá firma na provozní úrovni vydělat minimálně 1,1 miliardy eur, napsala agentura AP.

Společnost EADS upozornila na výrazný nárůst zakázek divize Airbus, který podle ní odráží mimo jiné přetrvávající silnou poptávku v rozvíjejících se zemích. Dodala však, že Airbus má před sebou obtížný rok.

Airbusu hrozí, že bude mít v souvislosti s nedávnou nehodou zpoždění v dodávkách letadel A380. Explozi motoru, kvůli které musel minulý týden nouzově přistát Airbus A380 australských aerolinek Qantas, způsobil vytékající olej. Velikost případných zpoždění v dodávkách bude podle agentury Reuters záviset na tom, jak náročná bude náprava tohoto problému.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK