PPF v pololetí meziročně snížila zisk pro akcionáře na 2 mld. Kč

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Investiční skupina PPF snížila za prvních šest měsíců letošního roku meziročně zisk připadající na akcionáře na 83 milionů eur (více než dvě miliardy korun). ČTK to dnes sdělil mluvčí PPF Milan Tománek. O kolik zisk na akcionáře poklesl, PPF neuvedla.

Vlastní kapitál skupiny vzrostl v pololetí proti konci loňského roku o 333 milionů eur na téměř 4,3 miliardy eur (asi 106 miliard korun). Aktiva skupiny se za šest měsíců zvýšila o více než miliardu eur na téměř 12 miliard eur (přibližně 295 miliard korun).

"S výsledky prvního pololetí tohoto roku jsme spokojeni. Pokročili jsme v geografické diverzifikaci aktiv do zemí střední a západní Evropy prostřednictvím Energetického a průmyslového holdingu (EPH), úspěšně jsme restrukturalizovali prodejní řetězec Eldorado v Rusku a řadu dalších nových aktiv," uvedl akcionář skupiny PPF Jiří Šmejc.

Zisk skupiny byl podle Šmejce v pololetí technicky ovlivněn zaúčtováním zajištění proti kurzovým rizikům. "Vlivem pohybů kurzů lokálních měn se hospodářský výsledek přelévá v důsledku hedgingu (zajišťovací operace proti růstu cen) do zvýšení kapitálu," uvedl Šmejc. Doplnil, že za celý letošní rok očekává zvýšení hodnoty skupiny o miliardu eur.

PPF je mezinárodní investiční skupina, jejím hlavním akcionářem je nejbohatší Čech Petr Kellner. Skupina podniká v oblasti realit, spotřebitelského financování a bankovnictví, působí na trzích střední a východní Evropy a Asie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK