Americké akcie dál klesají, trh spekuluje o zvýšení sazeb v Číně

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování dalším poklesem, který se během dopoledne prohluboval. Trh ovlivňují spekulace, že Čína se chystá k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, aby potlačila inflaci, vliv ale měl i další vývoj kolem Irska a jeho dluhů. Zdroje agentury Reuters upozornily, že Irsko jedná s EU o čerpání pomoci ze stabilizačního fondu, což ale Irsko popírá.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.199 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles asi o 0,8 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel asi jedno procento a dostal se těsně pod 1200 bodů, index Nasdaq Composite oslaboval o 1,2 procenta na 2520 bodů.

Akciový trh má za sebou pět týdnů téměř nepřetržitého růstu a od konce srpna nezažil, aby tři dny po sobě oslabil. Obavy z dalšího zpřísnění měnové politiky v Číně ovlivňují ceny komodit, takže nejvíce ztrácejí ty firmy, které se pohybují v odvětví těžby. Akciový trh v Šanghaji oslabil o více než pět procent, což je nejhlubší propad za více než rok.

"Celý komoditní komplex je mimořádně slabý," řekl partner společnosti Palantir Capital Management Tom Samuels. Podle něho je třeba počkat, jaká bude další reakce trhů, je ale prý možné, že vysoké ztráty mohou být zatím jen začátkem pochybností ohledně efektivity takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK