Obama varoval před přílišným spoléháním na export

13.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jokohama 13. listopadu (ČTK) - Země s vysokými obchodními přebytky, jako je například Čína, by se neměly tolik spoléhat na export. Uvedl to dnes americký prezident Barack Obama na vrcholné schůzce Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v japonské Jokohamě. Jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao přislíbil, že Čína podpoří domácí poptávku a bude pokračovat v reformě devizové politiky.

Hospodářská krize podle amerického prezidenta ukázala, že poptávka amerických spotřebitelů a asijský vývoz mají jako hlavní motory růstu světové ekonomiky své limity. "V budoucnosti by žádná země neměla předpokládat, že její cesta k prosperitě je dlážděna jednoduše vývozem do Ameriky," uvedl Obama.

Spojené státy a Čína se v poslední době přou o to, kdo z nich působí světovému obchodu větší škodu. Washington se domnívá, že čínská měna je uměle podhodnocená, což poskytuje čínským exportérům nepoctivou výhodu. Peking zase tvrdí, že uvolňování měnové politiky v USA má za cíl oslabit dolar, a podpořit tak americký vývoz.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK