PPF popřel informaci o prodeji svých ruských operací bance VTB

13.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 13. listopadu (zpravodaj ČTK) - Česká skupina PPF dnes popřela zprávu webu businessneweurope.eu ohledně údajného prodeje své ruské banky a jejích ruských, běloruských a kazašských operací ruské státní bance VTB. Skupina PPF nemá v tuto chvíli důvod opouštět ruský Home Credit, sdělil ČTK mluvčí PPF Milan Tománek. VTB odmítla informace komentovat.

Součástí impéria českého finančníka Petra Kellnera, většinového majitele PPF, je i ruská banka Home Credit & Finance Bank (HCFB). Server businessneweurope.eu s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že PPF prý prodá HCFB i její operace v ruskojazyčných zemích druhé největší ruské bance VTB, jejíž síť dosud zaostává za hlavním konkurentem, spořitelnou Sberbank.

Kellner podle serveru prý čelí v Rusku rostoucím překážkám a tlaku Kremlu na prodej svého podnikání v Rusku. Současně pomýšlí na expanzi Home Creditu do Indie a Indonésie, jakož i na rozběhnutí nové banky v Česku, a k tomu potřebuje konsolidovat svá aktiva a hotovost.

"Skupina PPF nemá v tuto chvíli důvod opouštět ruský Home Credit. Banka disponuje kapitálem ve výši miliardy dolarů, je zdravá, rychle rostoucí a za letošní rok očekává rekordní zisk ve své historii. To potvrzuje úspěšnost jejího přechodu ze spotřebitelského úvěrování do retailového bankovnictví," uvedl mluvčí PPF Tománek.

Připustil současně, že několik silných ruských i mezinárodních bank projevilo v poslední době zájem o kapitálový vstup do HCFB, vzhledem k jejím mimořádným výsledkům

"Rusko je a i nadále zůstane pro skupinu PPF prioritním trhem," zdůraznil mluvčí s připomenutím investic do ruské banky Nomos, řetězce Eldorado či těžařské společnosti Polymetal. "Další investiční aktivity v Rusku jsou aktuálně připravovány. Navíc vzhledem k mimořádné spokojenosti s hospodářskými výsledky skupiny PPF podporuje plány Home Creditu na rozvoj byznysu v dalších zemích," dodal.

HCFB za šest měsíců letošního roku zvýšila čistý zisk na 5,1 miliardy rublů (asi 3,2 miliardy Kč), což téměř dosáhlo výsledku za celý loňský rok. Banka v Rusku patří k největším hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů, disponuje rozvitou sítí poboček v regionech a je schopna nabízet úvěry ve 36.000 prodejnách po téměř celém Rusku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK