Vláda znovu projedná změnu zákona umožňující prodej půdy cizincům

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - O možnosti prodávat zemědělskou půdu cizincům dnes bude znovu jednat vláda. Umožnit by to měla změna devizového zákona, o němž už vláda jednou jednala, ale materiál byl z jednání vlády v polovině září stažen s tím, že návrh je nutné dopracovat. Zákaz prodeje si vyjednalo Česko při vstupu do Evropské unie s tím, že výjimka skončí v květnu 2011. Dosud podle zákona cizinci zemědělskou půdu kupovat nesmějí.

Vláda se dnes vrátí i k jednání o návrhu novely občanského zákoníku, která má změnit paragrafy týkající se bydlení. Minulý týden kabinet projednávání návrhu z dílny ministerstva pro místní rozvoj přerušil. Důvodem byla snaha ministerstva vnitra ještě zpřesnit ustanovená týkající se služebních bytů.

Vláda dnes projedná i rozdělení 237 milionů eur (asi 5,8 miliardy korun), které Česko získalo dodatečně z evropských fondů. Peníze mají směřovat hlavně do služeb, podpory podnikání a regionální infrastruktury.

Vláda se dnes bude zabývat také návrhem, podle něhož by Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) mohl do budoucna povodněmi zasaženým zemědělcům a potravinářům poskytovat půjčky na obnovu provozu jejich podniků. Fond by farmářům peníze půjčoval maximálně na dva roky s šestiměsíčním odkladem splácení. Podobný program již fungoval po povodních v letech 1997 a 2002.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK