Americké akcie v pondělí uzavřely bez větších změn, dolar zpevnil

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pondělí uzavřely bez výraznějších změn, protože optimismus ohledně fúzí a akvizicí kompenzovaly obavy z toho, že americká centrální banka (Fed) by mohla omezit snahu o podporu ekonomiky Spojených států. Americký dolar se nicméně vyšplhal až na šestitýdenní maximum vůči euru.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o pouhých o 0,08 procenta na 11.201,97 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 naopak klesl o 0,12 procenta na 1197,75 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,17 procenta na 2513,82 bodu.

Fed začátkem měsíce oznámil, že podpoří americkou ekonomiku novým kolem kvantitativního uvolňování měnové politiky v podobě rozsáhlých nákupů vládních dluhopisů. "Jsou tu obavy, že kvantitativní uvolňování měnové politiky bude omezeno," uvedl analytik John Canally ze společnosti LPL Financial.

Výrobce důlních zařízení Bucyrus International nicméně posílil o téměř 30 procent díky zprávě o tom, že producent těžké techniky Caterpillar se dohodl na jeho převzetí za 7,6 miliardy dolarů (137 miliard Kč). Caterpillar si připsal procento.

Na devizovém trhu euro oslabovalo kvůli obavám ohledně schopnosti Irska splácet dluhy. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,8 procenta na 1,3577 USD. Předtím se propadla až na 1,3564 USD, tedy na nejnižší úroveň od konce září, napsala agentura Reuters.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK