Korea zvýšila úrok na 2,5 procenta a patrně i sáhla k intervenci

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 16. listopadu (ČTK) - Jihokorejská centrální banka dnes podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,5 procenta. Od začátku globální krize je to už podruhé, co Korea zpřísnila měnovou politiku; k prvnímu zvýšení sazeb už sáhla v červenci. Obchodníci také zaznamenali, že centrální banka dnes vstoupila na trh a intervenovala proti silnému kurzu wonu nákupem dolarů.

Korea ke zvýšení úroků sáhla v situaci, kdy se tamní vláda připravuje omezit příliv takzvaných horkých peněz. Tedy spekulativního kapitálu, který do Koreje směřuje za vyšším zhodnocením. Šéf banky uvedl, že měnová politika je nadále podpůrná, a naznačil tak, že centrální banka chce úroky dál zvyšovat.

"Vzhledem k tomu, že na stole jsou opatření k omezení přílivu kapitálu a mohou být podle potřeby i využity, zvýšení úroků naznačuje, že korejská centrální banka je spokojenější s tím, že se může více zaměřit na inflaci a na další normalizaci měnové politiky," poznamenal podle agentury Reuters analytik finančního ústavu Royal Bank of Canada Brian Jackson.

Obchodníci také zaznamenali, že korejské měnové autority dnes vstoupily na trh ve snaze snížit hodnotu domácí měny. Kurz wonu k americkému dolaru tak oslabil až pod 1125 KRW/USD, později se ale vrátil asi na 1130 KRW/USD proti pondělnímu kurzu 1131,90 KRW.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK