Fed: Nové kolo QE2 možná nebude dost účinné; zrušit brzy nepůjde

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. listopadu (ČTK) - Nové kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, k němuž před dvěma týdny sáhla americká centrální banka (Fed), možná nebude dost účinné. V rozhovoru na finanční televizi CNBC to v noci na dnešek řekl prezident Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley. Podle něho možná potrvá léta, než bude nynější podpůrná opatření možné zrušit.

Program QE2, jak se druhá fáze kvantitativního uvolňování běžně zkracuje, se v USA i ve světě setkal s rozporuplnými reakcemi. Dudley ale nové opatření Fedu obhajuje a tvrdí, že jediným cílem Fedu je zajistit podporu americké ekonomice. Ta se sice zvolna zotavuje z recese, trh práce ale zatím výraznější zlepšení nezaznamenal.

"Výstup z tohoto programu je možná roky daleko," řekl Dudley. Poznamenal však, že potrvá řadu měsíců, než bude ekonomika schopna vytvořit dalších 200.000 až 300.000 pracovních míst. Asi takový počet pracovních příležitostí je podle něj nutný k tomu, aby to bylo poznat na hospodářském růstu.

Fed má v úmyslu v rámci QE2 do poloviny příštího roku odkoupit americké státní dluhopisy s delší dobou splatnosti v objemu asi 600 miliard dolarů. Reinvestovat ale bude i výnosy z papírů, které už koupil, takže celkem by mohl odkoupit až 950 miliard dolarů (asi 17,1 bilionu Kč). Nákup dluhopisů v tomto objemu ale podle Dudleyho ještě nemusí znamenat, že se Fedu podaří zajistit silný hospodářský růst.

"Bude to mít malý efekt, nic fantaskního. Není to žádná kouzelná hůlka," řekl Dudley. "Ekonomika díky tomu poroste o trochu rychleji a trochu zlepší také situaci na trhu práce. Máme před sebou ale dlouhou a hrbolatou cestu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK