Akcie v Japonsku neudržely růst a mírně oslabily, klesá i dolar

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. listopadu (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes mírně oslabily, i když během dne měly snahu růst a v první polovině obchodování hlavní index dokonce vystoupil nejvýše za posledních pět měsíců. Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, později ale začala americká měna oslabovat v reakci na komentář jednoho z vlivných činitelů americké centrální banky (Fed).

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 30,41 bodu a den uzavřel slabší o 0,31 procenta na hodnotě 9797,10 bodu. Během dne se ale dostal až nad 9908 bodů, kde byl naposledy v červnu. Širší index Topix oslabil o půl procenta na 847,77 bodu.

Na devizových trzích se pozornost soustředila na výnosy amerických dluhopisů a na slova, která pronesl prezident Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley. Ten řekl, že druhá fáze takzvaného kvantitativního uvolňování (QE2) bude mít zřejmě jen slabý účinek a možná bude muset zůstat v platnosti i několik let.

Dolar nejprve k euru vystoupil na zhruba šestitýdenní maximum 1,3560 USD a hodně mu k růstu pomáhaly problémy, s nimiž se potýká periferie eurozóny. Později sice převážil vliv Dudleyho komentáře, dolar se ale i tak udržel nad jednou z důležitějších technických úrovní k japonskému jenu i švýcarskému franku.

Euro později začalo zpevňovat a vůči dolaru si připsalo asi 0,2 procenta na 1,3612 USD. Dolar vůči jenu si naopak 0,2 procenta odepsal a dostal se na 82,93 JPY, i když v pondělí vystoupil nejvýše za šest týdnů a pohyboval se až na 83,28 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK