GM prý zvýší cenové rozpětí své primární nabídky akcií

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. listopadu (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors kvůli silné poptávce zvýší cenové rozpětí své primární nabídky akcií (IPO) na 32 až 33 dolarů za akcii. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Dodaly, že by mohl stoupnout rovněž počet nabízených akcií.

Firma začátkem měsíce oznámila, že plánuje prodat 365 milionů kmenových akcií za 26 až 29 dolarů za kus. Měla by tak získat 9,5 až 10,6 miliardy dolarů (172 až 192 miliard Kč). Emisní cena akcií bude podle agentury AP stanovena ve středu po uzavření newyorské burzy. Ve čtvrtek by se pak s akciemi GM mělo začít obchodovat. Automobilka hodlá prodat rovněž preferenční akcie za tři miliardy dolarů.

GM loni v červenci opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Nejvíce peněz na záchranu automobilky poskytla americká vláda, která nyní v GM vlastní podíl 60,8 procenta. V rámci emise akcií by však měla většinovou kontrolu nad GM ztratit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK