Inflace na Slovensku podle EU v říjnu klesla na 1,0 procenta

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. listopadu (ČTK) - Ceny zboží a služeb na Slovensku podle metodiky Evropské unie v říjnu zvolnily tempo meziročního růstu na 1,0 procenta, zatímco v září inflace činila 1,1 procenta. Informoval o tom dnes tamní statistický úřad. Meziměsíčně se ceny v říjnu už druhý měsíc za sebou nezměnily.

Harmonizované indexy spotřebitelských cen se zveřejňují kvůli lepšímu srovnání inflace v jednotlivých zemích Evropské unie. Slouží ale i k posouzení inflačního kritéria pro vstup do eurozóny. Do ní se Slovensko začlenilo od ledna 2009 jako zatím poslední země EU.

V říjnu, stejně jako v předchozím měsíci, meziročně nejvíce vzrostly ceny alkoholu a tabáku, a to o 5,4 procenta. Naopak nejvýraznější pokles, a to o tři procenta, zaznamenaly ceny nábytku, vybavení domácností a běžné údržby domu.

Ve srovnání s předchozím měsícem v říjnu nejvíce zdražily oděvy a obuv, a to o jedno procento. Největší pokles pak zaznamenaly ceny potravin a nealkoholických nápojů, ale i ceny nábytku. Pokles v této cenové kategorii činil 0,3 procenta.

Meziroční míra inflace měřená národní metodikou, kterou statistici zveřejnili minulý týden, v říjnu také zpomalila na jedno procento. V září byla na 1,1 procenta.

Možný rozdíl v hodnotách inflace podle národní a harmonizované metodiky je způsoben odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace podle metodiky EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav. Údaje o inflaci podle EU slovenští statistici zveřejňují od roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK