SZPI: Templářské sklepy Čejkovice prodávaly klamavě označená vína

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. listopadu (ČTK) - Templářské sklepy Čejkovice prodávaly klamavě označená vína. Uvedla to dnes v tiskové zprávě Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle inspekce firma vyrobila přes milion litrů vína neznámého původu, která na trh uváděla jako jakostní odrůdová nebo odrůdová vína tuzemské provenience.

Firmě inspekce uložila stáhnout z tržní sítě veškeré množství všech šarží jakostních odrůdových vín a odrůdových vín ročníku 2009, u kterých existuje důvodné podezření, že byly vyrobeny z hroznů neznámého původu. Vína těchto šarží nesmí ani uvádět do oběhu.

Templářské sklepy Čejkovice nakoupily přes 1250 tun hroznů od brněnské společnosti BJ VITIS s.r.o., která není pěstitelem hroznů. U těchto hroznů podle inspekce není znám jejich původ. "Na žádném výkupním lístku ani na žádném obchodním dokladu vystaveném při nákupu hroznů od dodavatele BJ VITIS, s.r.o. nebyl uveden povinný údaj o pěstiteli," uvedla Patra Hoferková, z oddělení komunikace SZPI. Společnosti BJ VITIS podle inspekce hrozny dodala další brněnská firma DOAL STAV s.r.o., která se však na adrese svého sídla nevyskytuje a ani nepřebírá poštu.

Při samotné výrobě vína byly podle Hoferkové k hroznům neznámého původu přimíseny také hrozny známého původu, které byly tímto znehodnoceny. Celkový objem vyrobeného jakostního odrůdového vína a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009 neznámého původu se tak pohybuje kolem 1,080 mil. litrů vína.

Templářské sklepy podle inspekce nevedly řádně a průkazně vinařskou evidenci. "Není možné zjistit, které šarže vína byly vyrobeny z hroznů neznámého původu," uvedla Hoferková. Z tohoto důvodu se zákaz uvádět vína do oběhu a nařízené stahování z tržní sítě vztahuje na všechny šarže jakostního vína odrůdového a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009, které byly vyrobeny z hroznů těch odrůd révy vinné, které dodala společnost BJ VITIS, s.r.o. (Rulandské modré, Modrý Portugal, Muškát moravský, Sauvignon, Tramín červený, Chardonay, Cabernet Sauvignon, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Irsai oliver).

"Případ Templářských sklepů i předchozí případ společnosti Vinium mne velmi zneklidňuje. Úroveň našeho vinařství se v posledních letech nesmírně zlepšila, takové excesy všechny naše poctivé vinaře i naše vinařství velmi poškozují," řekl k případu ústřední ředitel potravinářské inspekce Jakub Šebesta. Se zmiňovanými firmami bude podle něj zahájeno správní řízení, neboť jednání společností poškodilo nejen spotřebitele, ale také vinohradníky a vinaře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK