Koruna dopoledne stagnovala na 24,63 Kč/EUR a 18,11 Kč/USD

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:15 se koruna obchodovala na úrovni pondělního závěru, vůči euru stála na 24,63 Kč/EUR a proti dolaru na 18,11 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Také dnešní obchodování je zatím pro korunu klidné. Česká měna otevírala mírně silnější, ale vrací se na pondělní úroveň mírně nad 24,60 Kč/EUR," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dodal, že polský zlotý sice ráno ztrácí, maďarský forint s korunou ale zůstávají v klidu. Během dopoledne může na středoevropské měny doléhat pokles akcií v západní Evropě, velký tlak ale analytik nečeká. Situaci podle něj může ovlivnit německý index ekonomického sentimentu ZEW, který vyjde před polednem.

Dolar kolem 10:15 mírně oslabil na 1,3602 USD/EUR. Tlak na euro podle Vlka částečně otupily rostoucí spekulace, že se chystá nějaká forma pomoci pro irské banky. Konkrétnější plán by mohl být představen po jednání ministrů financí Evropské unie, které se koná dnes a ve středu.

Analytik zároveň poznamenal, že podporou pro americkou měnu na druhé straně zůstává růst domácích výnosů vzhledem k tomu, jak sílí politický tlak na omezení druhé fáze kvantitativního uvolňování měnové politiky. K ní se rozhodla přistoupit americká centrální banka (Fed), nákupem dluhopisů chce podpořit ekonomiku USA.

jap dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK