O kanadský Potash projevil zájem ruský podnik PhosAgro

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jekatěrinburg 16. listopadu (ČTK) - O kanadskou společnost PotashCorp, kterou se za zhruba 39 miliard dolarů neúspěšně snažil převzít nadnárodní koncern BHP Billiton, projevil zájem ruský podnik PhosAgro. Informovala o tom dnes agentura Reuters. V čele ruského podniku je osoba, která je podle Reuters spojencem ruského premiéra Vladimira Putina.

"PhosAgro hodlá jednat se všemi zainteresovanými stranami, včetně kanadské vlády, o smysluplnosti nabídky na nákup společnosti PotashCorp jako alternativy k předchozí nabídce společnosti BHP Billiton," uvedl dnes ruský podnik.

PotashCorp, který donedávna používal název Potash Corporation of Saskatchewan, je největším výrobcem umělých hnojiv na světě. BHP projevila o Potash zájem letos v létě, ale narazila na odpor kanadských úřadů. Těm se nelíbily podmínky, jaké BHP nabídla, a návrh na převzetí odmítly. Podle vládní komise by Kanada neměla z prodeje patřičný prospěch.

BHP Billiton začátkem tohoto týdne uvedla, že o převzetí kanadského výrobce hnojiv už nebude usilovat. Vyslyší naopak požadavek akcionářů, aby vrátila část volné hotovosti. Firma se tak vrátí k odkupu akcií za 4,2 miliardy dolarů (asi 76 miliard Kč). Tím ale dává podle analytiků najevo, že zatím nevidí žádnou jinou akviziční příležitost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK