Pražská burza v poledne ztrácela, nejvíce klesalo CME

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Pražský akciový trh v poledne oslaboval, hlavní index PX odepsal 0,39 procenta na 1142,6 bodu. Nejvíce klesaly akcie mediální společnosti CME, pod tlakem jsou i cenné papíry energetické společnosti ČEZ a bankovní tituly. Daří se naopak Telefónice, tabákové společnosti Philip Morris a sázkové Fortuně, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Podle Roberta Schuberta z Patria Finance je pokles pražské burzy očekávaný vzhledem k vývoji na rozvinutých trzích. "V postupném sesuvu by měla pokračovat CME, která přes noc na primárním trhu v zámoří odepsala čtyři procenta," odhadl. Dopoledne akcie CME na pražské burze ztratily 5,33 procenta na 369,20 Kč.

Ztrátu si připsaly i obě bankovní emise, Komerční banka oslabila o 0,67 procenta na 4182 Kč a Erste Bank odepsala 0,34 procenta na 788,30 Kč. Nedařilo se ani nejvíce obchodovaným akciím společnosti ČEZ, klesly o 0,73 procenta na 749,50 Kč.

U cenných papírů developera ECM, které ztratily 0,84 procenta na 111,51 korun, může dnes podle Jany Havelkové z Fio banky pokračovat nervozita. Společnost vyjednává s věřiteli o restrukturalizaci dluhu a dnes odpoledne zveřejní výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí. "Dohoda s věřiteli je pouze prvním nutným krokem k záchraně společnosti, tím dalším je získání dodatečných zdrojů pro dostavbu nedokončených projektů," míní Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

V černých číslech se naopak obchodovaly akcie mobilního operátora Telefóniky O2, když analytici Nomury zvýšili cílovou cenu titulu na 430 Kč z 415 Kč a doporučení ponechali na "neutral". V poledne si Telefónika polepšila o 0,47 procenta na 386,80 Kč. Kolem jednoho procenta si připsaly také cenné papíry tabákové společnosti Philip Morris a Fortuny.

V systému SPAD byly do 12:00 uzavřeny obchody téměř za 526 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř 169 milionů korun. Odpoledne jsou na pořadu dne americká makrodata, ta by mohla být podle analytiků impulzem k oživení jinak celkem klidné seance.

fsl vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK