Ropa se vrátila k poklesu, barel WTI spadl pod 84 dolarů

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes vrátily k poklesu, a barel typu West Texas Intermediate (WTI) tak spadl pod 84 dolarů. K poklesu přispíval jednak očekávaný růst zásob ropy v amerických skladech, jednak mírně pevnější dolar. Od minulého týdne, kdy cena ropy vystoupila na více než dvouleté maximum, už klesla zhruba o pět procent.

Krátce po 12:00 se barel WTI prodával za zhruba 83,60 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku jeho cena klesla asi 1,5 procenta. Barel severomořské ropy Brent zlevnil o více než jedno procento a dostal se až pod 85,80 USD.

Dolar se během dopoledne k euru dotknul nejvyšších hodnot za posledních šest týdnů a jeho růst v posledních dnech investory nutí opouštět komodity. Klesá také obliba rizikovějších investic, což analytici dávají většinou do souvislosti s oznámením americké centrální banky (Fed) zahájit druhou fázi takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

"Ceny zřejmě budou mít i nadále tendenci spíše klesat, protože investoři hledají relativní bezpečí v nákupech dolarů a mezitím vyčkávají, jak se vyvine situace v Irsku a Číně," poznamenal hlavní analytik trhu komodit ve společnosti MF Global Edward Meir. V případě Irska jde o problémy s dluhy, v případě Číny zase o zpřísňování měnové politiky.

Pokles cen ropy je patrný hlavně na předním konci trhu termínových kontraktů. Tím se ještě více prohlubuje takzvané contango, což je stav, kdy jsou ceny nejbližších kontraktů na ropu nižší než ceny vzdálenějších kontraktů. To způsobuje problémy fondům a dalším investorům, kteří před koncem každého měsíce takzvaně rolují kontrakty. Tedy prodávají ty splatné a nakupují kontrakty s pozdější expirací.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 86,16 86,76 New York - Nymex WTI prosinec 84,09 84,86

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK