Vláda schválila rozdělení dodatečných 5,8 mld. Kč z fondů EU

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh ministerstva pro místní rozvoj na rozdělení 237 milionů eur (asi 5,8 miliardy korun), které Česko získalo dodatečně z evropských fondů. Peníze mají směřovat hlavně do výstavby dopravní infrastruktury. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Nečas.

Dodatečné prostředky Česko získá na základě pravidla EU. Podle něj mají státy, jejichž skutečný hrubý domácí produkt se za roky 2007 až 2009 liší od odhadů Evropské komise o víc než pět procent, právo na kompenzaci. Spolu s Českou republikou dodatečné prostředky získá ještě Slovensko a Polsko.

"Návrh vychází z klíče, který vláda schválila již v dubnu tohoto roku, ale již zohledňuje upřesnění ze strany Evropské komise a rovněž připomínky ostatních subjektů, které se v rámci připomínkového řízení vyjadřovaly, abychom dodatečně získané finance využili s maximální efektivitou," uvedl v pondělí ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

V současném programovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu kolem 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu zhruba 657 miliard korun.

dnv dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK