Wal-Mart ve čtvrtletí zvýšil zisk, tržby má ale nižší

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. listopadu (ČTK) - Největší maloobchodní řetězec světa, americká společnost Wal-Mart Stores, ve třetím čtvrtletní zvýšil zisk o více než devět procent na 3,44 miliardy dolarů (asi 62,2 miliardy Kč). Čisté tržby se zvýšily o 2,6 procenta na 101,2 miliardy dolarů (asi 1,8 bilionu Kč), v amerických obchodech ale o 1,3 procenta klesly. Zákazníci totiž stále nejsou ochotni příliš utrácet.

Zisk na akcii činil 95 centů a zvýšil se z 82 centů, kde byl před rokem. Výsledky zahrnují i daňové úlevy, díky nimž byl zisk na akcii vyšší asi o pět centů. Pokud by se tento vliv nebral v úvahu, pak zisk na akcii byl v souladu s očekáváním analytiků v anketě agentury Reuters.

Letošní třetí čtvrtletí bylo už šesté v řadě, kdy se Wal-Martu snižovaly tržby v amerických obchodech, které jsou v provozu alespoň rok. Reuters tvrdí, že Wal-Mart v USA doplácí na manažerská pochybení, která spočívá ve špatném výběru zboží a málo účinné propagaci. Za zvýšením zisku tak stojí hlavně lepší kontrola nákladů a solidní vývoj v zahraničí.

Řetězci ale uškodil i obecně horší stav americké ekonomiky. Řada lidí totiž kvůli obavám ze ztráty zaměstnání stále není ochotna příliš utrácet a dokonce ti, co chodí do Wal-Mart pro nejlevnější zboží, hledají v jiných obchodech ještě nižší ceny.

Wal-Mart zlepšil výhled tvorby zisku na celý rok do pásma 4,08 až 4,12 USD na akcii. Dosud předpokládal, že zisk na akcii se bude letos pohybovat od 3,95 do 4,05 USD. Zvýšení očekávaného zisku nicméně kromě daňových úlev odráží také předpokládané zlepšení na provozní úrovni. Akcie Wal-Martu před zahájením obchodování na burze v New Yorku vykazovaly pokles zhruba o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK