Fondu KB stoupl koncem září zisk o 38 pct na 534 milionů Kč

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Penzijní fond Komerční banky (PFKB) vytvořil za tři čtvrtletí zisk 534 milionů Kč, což byl proti stejnému období loni nárůst o 38 procent. ČTK to dnes sdělila mluvčí Komerční banky Monika Klucová. Všem tuzemským penzijním fondům stoupl v tomto období zisk o 1,5 miliardy korun na 3,6 miliardy Kč.

"Stabilní růst zisku v průběhu letošního roku napovídá, že změny v investičním portfoliu PFKB na přelomu let 2009 a 2010 byly úspěšným krokem. Očekáváme, že zhodnocení peněz účastníků v letošním roce překoná hranici dvou procent,“ uvedl předseda představenstva a výkonný ředitel fondu Pavel Jirák.

PFKB patří aktuálně k fondům s nejvíce konzervativním investičním portfoliem. Díky této investiční strategii a stabilním příjmům z dluhopisů (převážně státních) může fond velmi přesně odhadovat zhodnocení i v následujících letech. Jeho investiční portfolio tvořily koncem září řádově z 90 procent dluhopisy a necelých osm procent představovaly bankovní vklady.

Objem prostředků účastníků penzijního připojištění, které PFKB spravuje, vzrostl ke konci třetího čtvrtletí meziročně o 5,5 procenta na 28,1 miliardy korun. Ve fondu spoří na penzi zhruba půl milionu osob.

PFKB patří do skupiny Komerční banky. Ta je součástí skupiny Société Générale, jedné z největších bankovních skupin v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK