Argentina chce na splátku dluhů Pařížskému klubu víc než rok

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 16. listopadu (ČTK) - Argentina požaduje delší časové období na splátku dluhů, které má vůči Pařížskému klubu. Podle agentury Telam to dnes řekl tamní ministr hospodářství Amado Boudou. Argentina má nevyrovnané závazky za zhruba 6,5 miliardy dolarů (více než 117 miliard Kč) ještě z dob své dluhové krize v letech 2001 a 2002. Pařížský klub, který sdružuje národní věřitele, požadoval splacení dluhů do roka, což ale Buenos Aires odmítá.

Argentina začátkem roku 2002 vyhlásila moratorium na splácení dluhů a nyní jedná o podmínkách, za kterých své staré závazky vyrovná. Ministr Boudou chce podle agentury Reuters vyjednat, aby mohla Argentina splátky rozložit do pěti let.

"Platbu do roka nebudeme akceptovat," řekl Boudou v rozhovoru s jednou rozhlasovou stanicí v Argentině. "Jednání ale teprve začala," dodal Boudou bez dalších podrobností.

Prezidentka Argentiny Cristina Fernándezová v pondělí řekla, že Pařížský klub už v principu dal souhlas s takovým plánem splátek, na který nebude nijak dohlížet Mezinárodní měnový fond (MMF). Věřitelé původně chtěli, aby se do procesu zapojil i měnový fond, což Argentina vehementně odmítala. Země má zato, že právě MMF má část viny na tom, do jakých potíží se Argentina před deseti lety dostala.

Nevyřešené dluhy ze začátku desetiletí jsou obecně považovány za jednu z hlavních překážek, které ještě Argentina musí vyřešit, pokud chce tuto kapitolu jednou provždy uzavřít. Když Argentina před téměř devíti lety vyhlašovala moratorium, měla nesplacené dluhy za zhruba 100 miliard dolarů (asi 1,8 bilionu Kč v dnešním kurzu).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK