Výrobní ceny v USA dál rostly, jejich jádro však výrazně kleslo

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. listopadu (ČTK) - Výrobní ceny ve Spojených státech se v říjnu zvýšily čtvrtý měsíc po sobě a proti předešlému měsíci stouply o 0,4 procenta. Růst však vyvolala pouze dražší energie, zatímco jádrové ceny bez zahrnutí energie a potravin zaznamenaly nejhlubší pokles za více než čtyři roky. Dnešní údaje ministerstva práce USA naznačují, že obavy centrální banky (Fed) z možné deflace mohou být oprávněné.

Celý index výrobních cen rostl stejným tempem jako v září a srpnu, avšak poloviční rychlostí, než jakou odhadovali analytici. Meziročně jsou ceny na velkoobchodní úrovni vyšší o 4,3 procenta.

Jádro výrobních cen proti září kleslo o 0,6 procenta, což byl nejprudší pokles od července 2006. Ekonomové podle agentury Reuters odhadovali u jádrových cen zvýšení o 0,1 procenta. Meziroční tempo růstu cenového jádra se zpomalilo na 1,5 procenta ze zářijových 1,6 procenta.

Jádrové ceny se propadly zejména kvůli zlevnění nových automobilů v souvislosti s každoročním uváděním nových modelů na americký trh. Osobní vozy v sezonním statistickém přepočtu zlevnily o tři procenta a lehké užitkové vozy o 4,3 procenta. V obou případech šlo o nejvýraznější pokles cen za více než čtyři roky.

Analytici počítali s růstem cen potravin v důsledku výrazného zdražení obilí, ukázalo se však, že potravinářské firmy a maloobchod zatím tento cenový vývoj nepřenesly na zákazníky. Absorbování cenového růstu výrobci a prodejci je příznakem slabé ekonomiky s minimem inflačních tlaků.

Fed se na počátku měsíce rozhodl přistoupit k novému kolu takzvaného kvantitativního uvolňování, v jehož rámci má napumpovat do ekonomiky do poloviny příštího roku nové peníze v rozsahu 600 miliard dolarů (10,9 bilionu Kč). Vedle snahy podpořit slábnoucí ekonomické oživení byl důvodem tohoto kroku strach centrálních bankéřů ze zpomalování růstu cen a možného nástupu ničivé deflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK