Průmyslová výroba v USA stagnovala, zpracovatelský sektor rostl

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v USA v říjnu kvůli negativnímu vlivu neobvykle teplého počasí na produkci elektráren a tepláren zůstala proti předešlému měsíci beze změny. Zpracovatelský průmysl, který je jedním z klíčových sektorů ekonomiky, však zvýšil produkci o 0,5 procenta a zaznamenal nejrychlejší růst od letošního července. Oznámila to dnes americká centrální banka (Fed).

Ekonomové podle agentury Reuters v průměru čekali, že po zářijovém poklesu o 0,2 procenta vzroste v říjnu celková produkce o 0,3 procenta. V meziročním srovnání byla výroba vyšší o 5,3 procenta, z toho zpracovatelský průmysl vzrostl o 6,1 procenta.

K růstu ve zpracovatelském sektoru přispělo nejvíce zvýšení produkce automobilového průmyslu, který po zářijové stagnaci posílil o 1,6 procenta. O 1,1 procenta rostla produkce výroba výrobních zařízení, produkce zboží dlouhodobé spotřeby narostla o 0,9 procenta.

Produkce síťových podniků jako elektráren, plynáren, tepláren a vodáren klesla o 3,4 procenta, protože teplé počasí snížilo poptávku po dodávkách tepla. Sektor těžby surovin zaznamenal pokles o 0,1 procenta.

Míra využití výrobních kapacit v americkém průmyslu zůstala v říjnu na 74,8 procenta. Bylo to sice 6,6 procentního bodu nad minimem z loňského června, avšak 5,8 bodu pod dlouhodobým průměrem let 1972-2009.

Údaje naznačují že největší světová ekonomika dál roste jen slabým tempem, které nestačí na snížení vysoké nezaměstnanosti a neodradí Fed od jeho kontroverzně vnímaného plánu podpořit hospodářský růst nákupy vládních dluhopisů v rozsahu 600 miliard dolarů (10,9 bilionu Kč). Podle dalších dnešních čísel se jádrové výrobní ceny bez kolísavých cen potravin a energie snížily minulý měsíc nejvýrazněji za více než čtyři roky, což potvrzuje, že slabá ekonomika nevytváří inflační tlaky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK