Rehn: Irská krize euro neohrožuje, je problémem bank

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. listopadu (zpravodaj ČTK) - Současná krize v Irsku neohrožuje existenci eura, ale je čistě záležitostí vážných problémů tamních bank. Novinářům to dnes před začátkem jednání ministrů financí eurozóny v Bruselu řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj by se měli Evropané uklidnit a nepodléhat všeobecnému panikářství.

Problémy irských bank způsobilo obrovské množství úvěrů, které si finanční ústavy nabraly v zahraničí, aby na domácí půdě mohly financovat masivní realitní boom. S příchodem hospodářské a finanční krize začaly ovšem ceny nemovitostí prudce klesat a banky se zanedlouho ocitly bez prostředků. Jejich ztráty ovšem není vláda schopná financovat, mimo jiné i proto, že irský rozpočet z velké části stojí na příjmu z daní z nemovitostí a sazby daní z příjmu jsou naopak velmi nízké.

Rehn upozornil, že Irsku rozhodně nehrozí bankrot a financování má zajištěné až do léta 2011, kdy se chystá prodat další dluhopisy. "Evropská komise spolu s Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem a irskými úřady pracují, aby vyřešily problémy irského bankovního sektoru. Tam leží opravdové problémy," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK