Německá strana plynovodu je skoro hotová, napojila se do Čech

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olbernhau (Německo) 16. listopadu (ČTK) - Stavba plynovodu od Baltického moře dnes dosáhla českých hranic. Potrubí mezi německým Olbernhau a Brandovem na Mostecku dnes křtili představitelé obou stran, ale o něco větší událost je to pro Němce. Jejich plynovod Opal je stavebně skoro hotový, přestože se na něm má ještě pracovat až do října příštího roku. Práce na českém plynovodu Gazela teprve začínají a měly by být hotové v roce 2012.

Obě země se chtějí připojit k baltickému plynovodu Nord Stream, který je pro ruský plyn vůbec první cestou mimo území ostatních postsovětských republik. Zejména třenice mezi Ruskem a Ukrajinou v minulosti dodávky několikrát přerušily, což způsobilo oběma ekonomikám značné problémy.

"Většina potrubí, takových 90 procent, je položených. Hlavní práce budou hotové do konce roku, příští rok budeme finišovat s posledními, hlavně náročnými úseky, a začneme s testy. Jakmile bude Gazela hotová, bude v ní proudit plyn, ale to závisí na českých kolezích," řekl dnes ČTK Bernd Vogel, obchodní ředitel investora německé části Opal Nel Transport. V německé části plynovodu bude proudit surovina už za rok. "Evropa už je propojená, budeme využívat jeho části," dodal.

Němci do stavby svého 470 kilometrů dlouhého plynovodu investují okolo jedné miliardy eur (asi 24,6 miliardy korun), Češi utratí za 166 kilometrů asi 9,8 miliardy. Česká Gazela je v zásadě tranzitní plynovod, který většinu plynu povede zpět na německé hranice ve Waidhausu za Rozvadovem na Domažlicku a dál do Bavorska, část ale zůstane i v české síti, na kterou se napojí na čtyřech místech. Surovinu lze vést i opačným směrem, k tomu bude mít česká strana i příjmy z tranzitních poplatků. Investorem Gazely je společnost Net4gas, která patří do německého koncernu RWE. Net4gas provozuje v Česku síť vysokotlakých tranzitních plynovodů o délce 2460 kilometrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK