Kurz eura vzrostl z téměř sedmitýdenního minima vůči dolaru

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. listopadu (ČTK) - Kurz eura vzrostl z téměř sedmitýdenního minima vůči dolaru díky lepším údajům o německé ekonomice, než se očekávalo. Investoři zároveň čekají, zda se ministři zemí eurozóny dohodnou na řešení krize kolem irských dluhopisů.

Kurz eura vzrostl o 0,1 procenta na 1,3596 USD, dostal se tak nad dnešní minimum 1,3560 USD, nejslabší úroveň od konce září. Dolar posílil na šestitýdenní maximum 83,34 JPY, protože se rozdíl mezi úroky amerických a japonských obligací posunul ve prospěch dolaru. Ten vůči koši měn stoupl o pětinu procenta na 78,664.

Euru pomohla zpráva německého institutu ZEW, podle níž nálada mezi analytiky a investory v Německu vzrostla tento měsíc více, než se předpokládalo. Jakýkoli vzestup eura, které se kvůli obavám z irských financí v posledních dnech prodávalo, ale zřejmě bude mít limity.

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v listopadu výrazně zlepšila díky rostoucímu optimismu ohledně trhu práce a hospodářského vývoje v zahraničí. Index nálady investorů a analytiků pro Německo stoupl na 1,8 bodu z říjnových minus 7,2 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od srpna, napsala agentura Reuters.

Kvůli Irsku dnes v Bruselu jednají ministři financí eurozóny. Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn novinářům před jednáním řekl, že současná krize v Irsku neohrožuje existenci eura, ale je čistě záležitostí vážných problémů tamních bank. Podle něj by se měli Evropané uklidnit a nepodléhat panice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK