Zlato sestoupilo na dvoutýdenní minimum ke 135 dolarům

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. listopadu (ČTK) - Zlato dnes oslabovalo již třetí den po sobě a jeho cena sestoupila na dvoutýdenní minimum ke 1350 dolarům za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), nejníže za dva týdny. Zlato a další komodity sráží poslední týden silný kurz dolaru, který potlačil růstový impulz v podobě irské dluhové krize. Investoři tak vybírají zisky z růstu cen zlata a kryjí ztráty na jiných trzích.

Cena zlata na promptním trhu klesla až na 1351,60 dolaru za unci, více než osm dolarů pod pondělní závěr. Z rekordu nad 1422 dolary dosaženého před týdnem zlato sestoupilo o pět procent, od počátku roku však stále získává 24 procent.

Zlato začalo oslabovat s růstem dolaru a s rostoucími vyhlídkami na další přitvrzení měnové politiky v Číně. Z nedávných maxim tak vedle zlata sestoupily i ceny ropy, kovů i obilnin.

Ceny zlata sice často těží z ekonomických a finančních problémů ve světě, které investory nutí uchylovat se do zázemí bezpečných investic, neplatí to však zdaleka vždy. Ve vlně všeobecných propadů na finančních trzích mohou investoři prodávat i zlato, protože se snažit tyto ztráty pokrýt. To se stalo například v říjnu 2008 po krachu banky Lehman Brothers, po němž eskalovala globální finanční krize. Široký index amerických akcií S&P 500 tehdy klesl o 17 procent a stejným tempem oslabilo i zlato.

"Zlato je rizikové aktivum, jak jsme zažili po Lehman Brothers, kdy si každý myslel, že půjde nahoru, a ono se naopak prodávalo," řekl agentuře Reuters analytik Credit Agricole Robin Bhar. "Investoři budou likvidovat (investice do zlata), protože zde měli slušné zisky a teď sbírají peníze ze stolu," dodal.

Náladu vůči zlatu ochlazuje i obrat některých z nejznámějších investorů čekajících dlouhodobý růst žlutého kovu. V posledním čtvrtletí například svůj podíl zlata v investičním portfoliu snížil miliardář George Soros.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK