Americké akcie oslabily téměř o dvě procenta kvůli obavám trhu

16.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. listopadu (ČTK) - Akcie amerických korporací oslabily téměř o dvě procenta kvůli rostoucí inflaci v Asii a potížím Irska, které si možná vyžádají mezinárodní pomoc. Emise obřích maloobchodních řetězců Home Depot a Wal-Mart Stores, které jsou součástí Dow Jonesova indexu, ale rostly díky svým solidním výsledkům.

Dow Jones klesl těsně před polednem na chvíli o více než 200 bodů pod 11.000 bodů, a to poprvé za měsíc. V poledne newyorského času index zmírnil ztrátu na 1,75 procenta při 11.006,8 bodu. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SEČ snížil na 2469,7 bodu s obdobnou ztrátou jako DJI, ukázaly stránky Yahoo! Finance.

Trhy v Asii dopoledne klesaly, protože jihokorejská centrální banka zvýšila úrokové sazby, aby brzdila rostoucí inflaci. V posledních dnech se přitom na finančním trhu objevily spekulace, že čínská centrální banka bude muset přistoupit brzy k podobným krokům. Vyšší úroky ale neztlumí jen inflaci, ale i hospodářský růst v Asii.

Kvůli obavám ze slabšího růstu čínské ekonomiky klesly komodity a s nimi i emise energetik a producentů materiálů. Hliníkárenský obr Alcoa a ropný Exxon Mobil oslabily o více než dvě procenta, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK