Americké akcie v úterý oslabily kvůli obavám ohledně Irska

17.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. listopadu (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily kvůli obavám ohledně finančních problémů Irska. Ty vedly rovněž k nárůstu dolaru na sedmitýdenní maximum vůči euru. Náladu na akciovém trhu zasáhly také obavy ze zpřísňování měnové politiky v Číně.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,59 procenta na 11.023,50 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,62 procenta na 1178,34 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,75 procenta na 2469,84 bodu.

Silnější dolar způsobil pokles cen komodit, což mělo negativní dopad na ceny akcií těžařských společností. Ropný gigant Exxon Mobil oslabil o více než dvě procenta poté, co se cena americké lehké ropy snížila o tři procenta.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Olli Rehn v úterý oznámil, že Irsko začne jednat s Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem o restrukturalizaci domácího bankovního sektoru, který se dostal do značných problémů. Zatím ale nejde o žádost o finanční pomoc.

Na devizovém trhu euro kvůli finančním problémům Irska oslabilo vůči dolaru o 0,7 procenta na 1,3484 USD. Během dne se propadlo až na 1,3446 USD, tedy na nejnižší úroveň od 28. září, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK