Japonské akcie mírně posílily díky slabší domácí měně

17.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes navzdory počátečnímu poklesu mírně posílily, protože slabší domácí měna podpořila zájem investorů o automobilky a další exportní podniky. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se zvýšil o 0,2 procenta na 9811,66 bodu.

"Nikkei měl slabší začátek v důsledku poklesu na zahraničních akciových trzích. Japonský jen však oslabuje vůči dolaru, což podporuje akcie některých velkých exportérů a brání zhoršení nálady," uvedl analytik Jumi Nišimura ze společnosti Daiwa Securities Capital Markets.

Index Nikkei na začátku obchodování oslabil o procento poté, co americké akcie výrazně klesly v důsledku obav ohledně finančních problémů Irska a zpřísňování měnové politiky v Číně. Později však japonské akcie zamířily vzhůru, k čemuž podle obchodníků přispěla poptávka ze strany zahraničních investorů.

"Obavy ohledně zvyšování úrokových sazeb v Číně a situace v Irsku nejsou obzvlášť nové. Zatím to vypadá, že pokles cen zahraničních akcií a komodit je převážně důsledkem vybírání zisků," upozornil Nišimura.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Olli Rehn v úterý oznámil, že Irsko začne jednat s Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem o restrukturalizaci domácího bankovního sektoru, který se dostal do značných problémů. Zatím ale nejde o žádost o finanční pomoc.

Na devizovém trhu se euro kvůli finančním problémům Irska pohybovalo v blízkosti sedmitýdenního minima vůči dolaru. V závěru tokijského obchodování jednotná evropská měna stoupla o 0,1 procenta na 1,3500 USD. V úterý se propadla až na 1,3446 USD, tedy na nejnižší úroveň od 28. září. Dolar se držel rovněž v blízkosti šestitýdenního maxima vůči jenu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK