Automobilka GM prý výrazně zvýší objem primární nabídky akcií

17.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. listopadu (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors kvůli silné poptávce zvýší počet kmenových akcí, které chce prodat investorům v rámci primární nabídky (IPO), o více než 30 procent na 478 milionů kusů. Původně jich chtěla prodat 365 milionů. Agenturám AP a Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Prodej kmenových akcií by tak mohl vynést 15,3 až 15,8 miliardy dolarů (278 až 288 miliard Kč).

Primární nabídka akcií GM by mohla být největší v historii Spojených států. Očekává se, že konečné podmínky nabídky zveřejní GM po skončení dnešního obchodování na newyorské burze. GM již v úterý zvýšila cenové rozpětí nabídky kmenových akcií na 32 až 33 dolarů za akcii. Zvýšila rovněž počet preferenčních akcií určených k prodeji na 80 milionů kusů z dříve předpokládaných 60 milionů kusů. Hodnota tohoto prodeje by tak měla činit čtyři miliardy dolarů namísto původně očekávaných tří miliard.

GM loni v červenci opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Nejvíce peněz na záchranu automobilky poskytla americká vláda, která nyní v GM vlastní podíl 60,8 procenta. V rámci emise akcií by však měla většinovou kontrolu nad GM ztratit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK