Slovenská rafinerie Slovnaft se vrátila k zisku

17.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 17. listopadu (ČTK) - Slovenská rafinérská a petrochemická společnost Slovnaft hospodařila v letošních prvních třech čtvrtletích s čistým ziskem 26 milionů eur (640 milionů Kč) po ztrátě 19 milionů eur před rokem. Ke zlepšení hospodaření podle firmy přispěly vyšší ceny paliv na mezinárodních trzích a lepší výsledky petrochemické divize.

Tržby společnosti, která je součástí maďarského ropného koncernu MOL, meziročně stouply o 28 procent na 2,52 miliardy eur. "Navzdory tomuto prozatím příznivému trendu jsme v prognózách nadále opatrní, a proto budeme i v dalším období pokračovat v silném tlaku na efektivitu výroby a zvyšování prodeje ropných produktů," uvedl generální ředitel podniku Oszkár Világi.

Firma v letošních prvních třech čtvrtletích zpracovala zhruba o pět procent ropy méně než ve stejném loňském období. To byl podle ní důsledek revizí zařízení a nižší poptávky po motorových palivech na začátku roku. Celkový objem prodeje ropných produktů klesl o více než šest procent. Na domácím trhu se prodej sice zvýšil, export se však propadl o více než desetinu. Slovnaft na konci září provozoval 209 čerpacích stanic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK